8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, se prăznuiește pe 8 septembrie, fiind prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, de o mare importanță pentru credincioși.

Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Pe 8 septembrie este o mare sărbătoare în calendarul creştin-ortodox. Se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Naşterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Această sărbătoare, elogiată de secole, ne dovedește că  Maica Domnului ascultă rugăciunile noastre așa cum Dumnezeu a ascultat rugăciunile fierbinți ale Sfinților Săi Părinți Ioachim și Ana. Mulți credincioși se roagă Sfintei Maria pentru bucurie, noroc și spor în toate.

Nașterea Maicii Domnului, o sărbătoare a bucuriei:

De sute şi sute de ani, în jurul acestei sărbători duhovnicești s-au împletit o mulțime de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generaţie în generaţie. În tot acest timp, strămoşii noştri s-au rugat în această zi, respectând tradițiile acestui praznic al bucuriei, deoarece înaintașii lor, care le-au împlinit, au fost mai sănătoși, necazul a fugit din viața lor, norocul a poposit în casele lor și s-a păstrat armonia în relațiile interumane.

Gâzele intră în pământ  

Credinţa populară spune că în această zi rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. “Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă”, notează etnologul Tudor Pamfile în volumul “Sărbătorile la români”. Tot pe 8 septembrie se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târguilor şi iarmaroacelor de toamnă.

  “Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în aceasta zi sfântă”, explică părintele Paul Tudorache de la biserica “Sf.Cuvioasa Paraschiva” din Călăraşi.   Legată de această sărbătoare mai există şi o altă superstiţie conform căreia cei care mănâncă bucate gătite la foc în aceste zile au şansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare