Cenaclul umoriștilor „Nicolae Grigore Mihăescu-Nigrim” și Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” sărbătoresc, în anul 2024, împlinirea a 25 de ani de la fondare, altfel spus 300 de luni, 1.200 de săptămâni, 9.125 de zile! La dimensiunea istoriei cifrele enunțate nu semnifică cine știe ce, dar pentru o viață de om înseamnă destul de mult, este de ajuns să numeri până la 9.125 și vei apela numărul de urgență 112!
Pentru publicul amator de umor aniversarea va fi marcată prin Spectacolul de gală „Nunta de argint” ce va avea loc în Sala Mare a Consiliului Județean în ziua de sâmbătă, 11 mai a.c., ora 17.00.
Invitațiile se pot ridica în perioada 29-30 aprilie, între orele 10.00-14.00 de la Centrul Info Turism, Piața Dacia, nr 1.
Începând cu orele 16.00, cititorii de literatură umoristică sunt așteptați în foaierul sălii, unde va fi amenajat un stand de carte, iar autorii vor acorda autografe personalizate.
Spectatorii beneficiază de taloane gratuite de participare la tombola ce va oferi 25 de exemplare ale volumului aniversar „Nunta de argint”. Un prim capitol al cărții face cunoscută opera epigramatică de ultimă oră a membrilor Cenaclului „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim” și datele biografice ale acestora. Al doilea capitol este rezervat Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”, fiind prezentate informații esențiale despre fiecare ediție: data desfășurării, concursurile organizate, temele acestora și premianții, participanții, subiectele principale ale colocviilor „Cu umorul nu e de glumit”, brand buzoian cunoscut și recunoscut în întreg spațiul epigramatic național, obiectivele culturale vizitate, artiștii invitați la spectacolele de gală pentru public. Lectorul va observa că pe scena festivalului buzoian au urcat toți epigramiștii de top din țară din ultimii 25 de ani, fără excepții. Sunt adăugate tabele cu numele celor care au activat în cenaclu, ale celor plecați în eternitate, versurile imnului festivalului.
La frumoasa celebrare membrii Cenaclului Nigrim se mândresc cu numeroase performanțe literare, consemnate la loc de cinste în cartea de aur a epigramei locale și a celei naționale.
Organizatorii, Primăria municipiului Buzău, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” al municipiului Buzău şi Cenaclul umoriștilor „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, au un invitat de onoare pe măsura evenimentului,pe cunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică ușoară Luminița Anghel, multiplă laureată la Festivalul Național Mamaia, premiată la Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, la festivaluri din Bulgaria, Cehia, Egipt, locul al III-lea la Eurovision, ediția 2005.
Prezentatoarea spectacolului, Alexandra Panaete, împreună cu epigramiștii buzoieni și oaspeții lor din întreaga țară vor fi gazde pentru două ore de umor, de muzică îndrăgită pentru toate vârstele și, cu siguranță, vor genera o epidemie sănătoasă de bună dispoziție.
La „Nunta de argint” nu va fi servită tradiționala șampanie și nici pișcoturi, se va folosi sarea și piperul umorului de bună calitate. Cum râsul purifică omul aidoma unei flăcări sacre, e bine să utilizăm cât mai des hazul, adică să punem sare pe rană pentru a nu degenera în buboi și piper pentru a dezinfecta năravurile umane întâlnite la tot pasul. În puține cuvinte epigramiștii reușesc să spună adevăruri menite a dăinui peste timp pentru că morala, conduita, educaţia evoluează în decursul vremii, pe când omul păstrează fatalmente numeroasele sale metehne.
Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”, manifestare de anvergură a epigramei naționale, prescrie rețeta ideală pentru viața normală ce trebuie trăită cu voie bună, cu zâmbetul pe buze, cu amuzament pe seama necazurilor vieții. Pentru a fi zdraveni mental în această perioadă extrem de complicată este necesar să facem haz de necaz, chiar în exces dacă se poate, adică să ne ardă de glumă când alţii ne ard la propriu, să avem umor în timp ce trebuie să suportăm lipsa de duh a altora, pentru că o asemenea stare este o bună supapă pentru menținerea sănătății psihice și fizice.
Regalul epigramatic va prezenta creaţii recente ale participanților, momentul culminant fiind anunţarea şi premierea câştigătorilor Concursului Naţional de Epigramăși pe cei ai Concursului de carte de epigramă şi de proză umoristică.
Avem convingerea că omul ager va pricepe tâlcul poantelor ce vor fi prezentate, vorba poetului umorist Titus Maccius Plautus: „Dictum sapienti sat est”, pe românește „Omului deştept îi ajunge o vorbă”.
Ca membru fondator și președinte al Cenaclului umoriștilor „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, inițiator și organizator al Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”, cu încărcătură sentimentală ușor de înțeles, îndemn iubitorii de umor să nu rateze ocazia de a se alătura alaiului unei nunți sui generis, întâlnită o dată în viață!