Tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti ale unui popor constituie cartea de vizită a naţiunii respective. Tradiţiile şi obiceiurile românilor constituie o minunată oglindă în care se reflectă cu cea mai mare intensitate frumuseţea României, istoria şi mai ales sufletul neamului.
Tradiţiile şi obiceiurile nu trebuie lăsate să moară sub cenuşa timpului. Ne vom aminti că suntem români prin ceea ce avem mai de preţ, prin tradiţiile care, preluate de tineri cu talent şi interes, trebuie redate vieţii pentru a dura în timp.
Aflat astăzi la a șaptea ediție, Festivalul de Folclor „Pe plaiuri buzoiene” a fost iniţiat în anul 2013 la inițiativa prof. ing. Carmenuța Tănase și prof. ing. Magdalena Coman din dorința de a crea un eveniment la care să participe numai elevii de liceu. Așa se face că astăzi municipiul Buzău a devenit din nou un loc al tradițiilor, al artei și portului popular.
„Să nu îi lăsăm să uite! Dimineața aceasta a început cu multă emoție. Am întâmpinat tinerii atât de frumoși în costume populare, veniți din toată țara la noi, la Buzău, să participe la festivalul concurs ,,Pe plaiuri buzoiene”, organizat de Liceul Tehnic în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Artă și Primăria Municipiului Buzău.
Felicit colectivul Liceului Tehnic care prin acest eveniment transmite tradiția portului popular, a cântecului și a jocului către tinerii noștri. Provocarea este cu atât mai mare cu cât, de la an la an, tinerii sunt mult mai atrași de ceea ce este la modă în lume, uitând că unici suntem doar prin cultura noastră populară.
Noi, instituții administrative și școli, avem datoria morală să ducem tradiția românismului mai departe, prin ei”, este mesajul transmis astăzi de viceprimarul Oana Matache.