Activitatea proiectului transfrontalier „GRĂDINIȚE ÎNFRĂȚITE” din luna ianuarie a prevăzut expoziţii de lucrări organizate în unităţi prin schimb de lucrări cu tema “Eminescu – poet nepereche”, precum și moment de omagiu adus mareului poet, prin prezentarea unor cantece, poezii, dramatizari, dansuri, cu scopul de a crea o punte de legătură între grădinițe și comunitatea locală, o punte de legătură între preșcolar și tradițiile și valorile culturale din România, din Republica Moldova si din Liverpool-Marea Britanie.
Doamna prof. inv. prescolar Elena Petrescu de la G.P.N. PITICOT Buzau, initiatoarea proiectului „Gradinite Infratite”, a prezentat cateva cuvinte despre marele nostru poet Mihai Eminescu si nu in ultimul rand despre importanta zilei nationale a culturii:
“15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale şi ziua în care s-a născut cea mai importantă voce poetică din literatura română, Eminescu. Prin Eminescu şi moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie şi cele mari. La scara culturii noastre, funcţia lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia, sau a lu Goethe în Germania, fiind o conștiință de cultură completă. Mihai Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că ”fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”, potrivit criticului literar Tudor Vianu.
Eminescu va rămâne în conștiința poporului nostru ca un suflu viu, alături de marii poeți ai lumii, fiind un model și o întruchipare a veșniciei pentru generația actuală.”
PROGRAMUL ACTIVITATII DE ASTAZI- 15 IANUARIE 2024 a fost:
- Salutul de BUN GASIT!
- Prezentare power point ,,MIHAI EMINESCU-POET NEPERECHE”
- Moment de omagiu adus marelui poet
! Fiecare gradinita/cresa prezinta doar un singur moment ( poezie,cantec,dans,etc.)
ORDINEA PREZENTARII: - Cresa- Grădiniță Nr.8 „Prichindel” mun.Cahul, Rep. Moldova
- Grădinița-creşă de copii ,,Andrieş”satul Țînțăreni, raionul Anenii Noi
- G.P.P și Cresa Berca-structura a Liceului Tehnologic „Sf. Mc. Sava” Berca
- I.E.T. nr.2 orașul Cantemir „Spiriduș
- I.E.T. NR.1 ,,Albinuța”orașul Leova
- G.P.N.PITICOT ,oraș Buzău ,România
- Grădiniţa sat Başcalia , raionul Basarabeasca
- Grădinița de copii ,,Foișor”, or. Cimișlia
- G. P.N. Vadu Pașii ,Buzău
- Creșă-grădinița de copii Izvoraș ,orașul Anenii Noi
- Creșa-Grădiniță nr.1 ,,Lăcrămioară „satul Puhoi, raionul Ialoveni
- G. P.P. ”M.Eminescu” Tg. Jiu, struc. CRESA ”Petunia”
- Creșa – grădiniță nr.25,,Floricica”orașul Chișinău
- Scoala Romaneasca ,,Nicolae Iorga” Marea Britanie
- I.E.T. NR.2,,Romanița,, or. Leova
- G.P.N.ORIZONT Rm.Sărat , Buzău
- Cuvinte de multumire /incheiere.
Experiența acestei activitati cuprinse în calendar este apreciată de cadrele didactice din unitatea GPN „PITICOT” Buzău, respectiv de prof. înv. preșcolar Elena Petrescu, Lica Sabinica și Ioana Mihalcea, de doamna director Panait Oana-Roxana care o descriu ca fiind „o zi în care ne-am simțit extraordinar! O zi plină de învățăminte! O zi plină de emoții! O zi petrecută alături de oameni dragi, de oameni frumoși și calzi!”, mărturisește Elena Petrescu. De aceea, adresează mulțumiri oamenilor implicați în buna desfășurare a proiectului: inspector școlar general Daniela Palcău, inspector școlar Educație Timpurie, Cristina Ivan, inspector scolar educatie permanenta si activitati extrascolare, Antonia Nicoleta Damian, șefului Direcției Învățămint Cahul, Valeriu Baban, șefei Direcției de management al curriculumului, Ilona Profir, inspector scolar educatie timpurie Mandruleanu Simona, precum si doamnele director Prof. Iordache Corina Ionela, Prof. Văduva Ionela,Prof. Rotărescu Viorica, Bogos Angela, Spînu Violeta, Butmalai Dina, Țaranu Angela, Gheorghiu Elena, Iabanji Maria, Dumitrache Laura/ Bugheci Roxana, Suhan Viorica, Reveneală Liliana, Țurcanu Natalia, Mihailova Angela, Stoica Florina și părinților pentru sprijinul acordat.