VIDEO Șofer amenințat cu pistolul în trafic. Cum s-a finalizat scandalul

VIDEO Șofer amenințat cu pistolul în trafic. Cum s-a finalizat scandalul

În ziua de 1 februarie a.c., polițiștii buzoieni au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Mihăilești, cu privire la faptul că a avut un incident în trafic cu un alt şofer şi a observat că acesta avea asupra lui o armă.


Imediat după sesizare, cu ajutorul semnalmentelor oferite de persoana vătămată, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au depistat și oprit în trafic, în municipiul Buzău, autoturismul dat în consemn. La volanul mașinii se afla un bărbat în vârstă de 38 de ani, din București.


În urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit în vehicul un pistol de tip airsoft.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Totodată, polițiștii au confiscat pistolul.

POLIŢIŞTII AVERTIZEAZĂ:

În conformitate cu prevederile Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, actualizată, replicile de arme tip airsoft sunt incluse în categoria armelor neletale – în categoria E din anexa de la lege – Alte categorii de arme şi dispozitive neletale, iar după destinație, sunt împărțite în arme de agrement, arme de colecție și arme utilitare.
Deși acestea sunt arme neletale exceptate de la procedura autorizării ori notificării, nu sunt jucării, iar deținătorii acestora au anumite obligații.
În conformitate cu prevederile art. 65, alin. (4)-(6), din actul normativ mai sus amintit, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei nerespectarea următoarelor condiții:
“ (4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
(5) Sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevăzute la alin. (4) în locuri publice.
(6) Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţă sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie.”
Orice modificare adusă unor astfel de arme sau folosirea de alte proiectile în afara celor din plastic, precum şi utilizarea unor arme tip airsoft ce dezvoltă o putere mai mare de 7 jouli, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.
Mai mult, expunererea lor în spaţii publice poate genera o stare de temere şi, în funcţie de circumstanţele în care se produc incidente cu astfel de arme, persoanele care le-au utilizat pot fi cercetate pentru diferite tipuri de infracţiuni: ameninţare, tulburarea liniştii şi ordinii publice, lovire sau alte violenţe etc.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare