In casa in care a locuit o perioada I.L. Caragiale s-a deschis o afacere respectabila

In casa in care a locuit o perioada I.L. Caragiale s-a deschis o afacere respectabila

Cați români știu oare ca, cel mai important dramaturg roman, Il: Caragiale a locuit vreme de un an lângă gara din Buzău?

In cartea sa, „Caragiale, comersant la Buzău”, Nicolae Peneş pune cap la cap extrase din lucrări ale unor scriitori sau din articole de presă, pentru a creiona cât mai fidel perioada de ședere la Buzău a lui Caragiale.

În periplul său pe meleaguri buzoiene, între noiembrie 1894 şi noiembrie 1895, I.L. Caragiale a locuit in apropierea gării din Buzau, mai exact in fata acesteia, clădirea fiind ani de-a rândul una anosta având  parter şi  doar un singur nivel,

Multi ani a fost folosita drept crâșmă, restaurant, covrigărie, chiar si un mini-market. . Aici Caragiale deținea in chirie trei odăi şi o bucătărie. celelalte camere erau ocupate de proprietarul cladirii, al cărui fiu, Paul Heinrich, un adolescent de cincisprezece ani, îşi amintea de autorul „Scrisorii Pierdute” că ”la restaurantul din gară se ducea mai rar, mai mult pentru a se întâlni cu prieteni sau cunoscuți. Era bun la suflet, vesel şi foarte apropiat de copiii din cartierul gării, fiind văzut deseori înconjurat de ei, povestindu-le sau făcându-le jucării”.

<< Ne place să credem că toţi cei care vor vizita acest restaurant vor rămâne mulțumiți, nu numai de excelentele mâncări pe care oricând le poţi găsi acolo, dar şi de fericita ocaziune de a fi în contact cu neîntrecutul autor al pieselor ,,O scrisoare pierdută”, ,,O noapte furtunoasă”, ,,Năpasta”, ,,D-ale carnavalului”. Mai înainte de orice, cât de preţios, lupta pentru existență”, scria ziarul “Liberalul” în numărul din 8 noiembrie 1894, referindu-se-se la clădirea de lângă gara din Buzau.

Astăzi, clădirea in care Nenea Iancu si-a petrecut un an din viața, a fost renovata intr-un stil modern, fiind transformata in, Optica Medicala, un loc in care orice buzoian care vrea sa-si schimbe sau sa-si repare ochelarii, o poate faci exact in locul in care Caragiale a locuit vreme de un an la Buzau.

Cu siguranță marele scriitor ar avea doar cuvinte de lauda la adresa celor care se îngrijesc acum de casa sa de suflet din Buzau.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare