Achiziție extrem de importantă a Bibliotecii Vasile Voiculescu. Documente și obiecte personale importante ale unei personalități buzoiene

Achiziție extrem de importantă a Bibliotecii Vasile Voiculescu. Documente și obiecte personale importante ale unei personalități buzoiene

În încheierea expoziției de carte și manuscrise, dedicată lui Pamfil Șeicaru, organizată la sediul central al instituției noastre, în Galleria Mall, vă aducem la cunoștință că Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău a achiziționat un număr de documente și obiecte personale importante ale buzoianului considerat cel mai mare gazetar român dintre cele două războaie mondiale.

Născut la Buzău în 1894, Pamfil Șeicaru a fost ziarist și director al ziarului „Curentul”, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. În august 1944 a părăsit țara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susțină cauza României după încetarea războiului. În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comuniști. A petrecut 30 de ani în Spania, iar ultimii ani de viață i-a petrecut în Germania. La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept „un patriot român și eminent ziarist”. În 1966, Ceaușescu l-a grațiat în urma unei ample acțiuni a Securității, după care a fost ajutat financiar să publice articole și cărți favorabile politicii de independență a lui Ceaușescu față de Moscova.

Printre documentele și obiectele personale ale lui Pamfil Șeicaru, intrate recent în posesia instituției noastre fac parte:

  • 14 scrisori olografe adresate de Pamfil Şeicaru istoricului Al. Boldur (autorul celebrei lucrări „Istoria Basarabiei”). Din ele reiese că „misiunea sa în exil e de a prezenta Rusia ca un condamnat la moarte” şi ca „ostaş împotriva bolşevicilor între 1916-1918”. De asemenea, apreciază primirea Chinei Populare în O.N.U., ca replică dată U.R.S.S.
  • Obiecte şi documente personale ale lui Pamfil Şeicaru: paşaport diplomatic (coperta 1) cu care a plecat, pe 9 august 1944, la Madrid; paşaport spaniol eliberat la 24 decembrie 1970; carte de viză de şedere în Spania (22 aprilie 1976); carte de rezidenţă eliberată de Direcţia Generală de Securitate spaniolă (22 aprilie 1976); adeverinţă prin care Pamfil Şeicaru este luat în evidenţă, la 1 noiembrie 1977, în Dachau; adeverinţă care certifică decesul lui Pamfil Şeicaru, din 23 octombrie 1980; portmoneu cu 8 cărţi de vizită; 8 ştampile utilizate în activitatea editării ziarului „Curentul” în exil;
  • 50 de fotografii ale lui Vasile Dumitrescu, moştenitorul ziarului „Curentul”, făcute la înmormântarea şi comemorările lui Pamfil Şeicaru
  • Scrisoarea lui Șeicaru către Vasile Dumitrescu, din 8 iunie 1970 ‒ „Pericolul Brejnev, Rusia Sovietică asupra lumii”;
  • Scrisoare olografă a Veguţei (fiica lui Pamfil Şeicaru), din august 1976 ‒ privind mutarea lui din hotel în 1976;
  • Ziarul „Curentul” (31 de exemplare) apărut în exil la Munchen.

Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” regretă că anul acesta, din cauza pandemiei, nu a putut organiza „Zilele Pamfil Șeicaru”, manifestare devenită deja o tradiție în peisajul cultural buzoian, la care au participat de-a lungul timpului personalități precum disidentul Victor Frunză, prof. univ. dr. Marian Petcu, specializat în istoria presei, jurnaliștii Tia Șerbănescu, George Stanca și Florian Bichir, istoricul Alin Spânu etc.

Pe cei interesați îi invităm în schimb la sediul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” să studieze documentele și obiectele personale ale lui Pamfil Șeicare, intrate recent în colecțiile noastre, la secția „Colecții Speciale”.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare