Curs gratuit de alfebetizare financiară, la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”

Curs gratuit de alfebetizare financiară, la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”

Într-o lume cu oameni tot mai împovărați de datorii din cauza unui comportament financiar imprudent și nechibzuit, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” vine în sprijinul buzoienilor cu un curs gratuit de educație financiară.

Persoane vârstnice sau tinere au ocazia să învețe cum să se ferească de credite dezavantajoase, cum să facă cumpărături online sigure, cum să își planifice bugetul etc.

Cursul este structurat în 12 module independente (nivel de bază și nivel avansat) și se poate adapta nevoilor de timp şi confort ale cursanților: curs fizic, curs online sau curs hibrid (în bibliotecă și online).

Inițiativa se desfășoară în cadrul proiectului internațional „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice”: FINLIT- Financial Literacy through Public Libraries, în cadrul căruia bibliotecari ai Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” au fost formați ca traineri.

Unde are loc cursul?

Locul de desfășurare al cursului va fi la sediul central al Bibliotecii Județene „V. Voiculescu (la Galleria Mall), la filiala din cartierul Poștă și la filiala din cartierul Micro XIV.

Pentru persoanele din afara municipiului Buzău, cursul de alfabetizare financiară poate fi susținut la cerere și în alte patru biblioteci din județ: Biblioteca Municipală „Corneliu Coposu” din Rm. Sărat, Biblioteca Orăşenescă „I.A. Rădulescu – Pogoneanu” din Pogoanele, Biblioteca Comunală „Traian şi Dimitrie Ionescu – Nişcov” din Tisău, Biblioteca Comunală „Vasile Cârlova” din Verneşti.

Când încep înscrierile?

Toți cei interesați sunt așteptați să se înscrie la cursul de alfabetizare financiară la Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” sau la celelalte biblioteci participante în proiect, începând cu data de 21 martie 2022.

Numărul cursanților dintr-o grupă și durata cursului variază în funcție de modul de desfășurare al acestuia (fizic, online, hibrid)

  • Relații la telefon 0238721509 sau 0338401262 interior 105. Persoana de contact Livia Marin-Dumitru, secția Internet-Multimedia.

Cui se adresează cursul?

Cursul este adresat tuturor celor care doresc să-și gospodărească mai bine banii, să facă economii și să aibă o relație bună și avantajoasă cu instituțiile financiare.

Chiar dacă grupul țintă este populația de vârstă 50+, este evident că aceste cursuri se adresează deopotrivă tuturor membrilor comunității care consideră că au nevoie de cunoștințe financiare utile.

O astfel de pregătire financiară este cu atât mai utilă cu cât, potrivit Standard&Poor’s, România este pe ultimul loc în Europa, cu o rată de alfabetizare financiară în rândul adulților de numai 22%.

În ce constă cursul?

Cursul este structurat în funcție de gradul de dificultate:

  • Nivel de bază: 1. Planificare financiară și buget personal; 2. Sistemul financiar; 3. Credite și împrumuturi; 4. Asigurări; 5. Protecția și securitatea consumatorului; 6. Banca Națională.
  • Nivel avansat: 1. Banca online; 2. Cumpărături online; 3. Securitatea financiară pe internet; 4. Economii și investiții; 5. Moștenirea; 6. Câștiguri la pensie.

*

La început de mileniu III, bibliotecile și-au asumat un rol semnificativ în creşterea accesului la educaţie, formare şi incluziune socială pentru toţi cetăţenii. Bibliotecile moderne nu sunt numai depozite de carte, ci devin importante centre de informare care oferă utilizatorilor o varietate de servicii, lucrând în parteneriat cu ONG-uri, instituţii publice şi comerciale, şcoli, grădiniţe etc.

Proiectul „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice” – FINLIT se încadrează în strategia europeană de cooperare pentru inovație și schimb de bune practici, respectiv realizarea de parteneriate strategice pentru educația adulților, susținute prin Programul Erasmus+. Este coordonat de către FRSI – Fundația Pentru Dezvoltarea Societății Informaționale – Polonia, partenerul din România fiind Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, din Bulgaria – Fundația „Global Libraries” și din Slovenia – Biblioteca Națională și Universitară a Sloveniei.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare