Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”

La sfârșit de an școlar, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău organizează vineri, 24 iunie, de la ora 13.00, lansarea cărții „Costache Moglan (1815-1874)”, semnată Liviu-Octavian Rogoz.

Născut în satul Beciu, apropiat de Grabicina, Costache Moglan, elev al lui Dionisie Romano, a fost ales de către locuitorii județului Buzău să-i reprezinte ca deputat în Divanul ad-hoc al Țării Românești, la alegerile din 16 septembrie 1857. În Divan, țăranul de pe dealurile Scorțoasei a știut să pună bine problema țăranilor în fața arendașilor, dar și să susțină Unirea Principatelor. Mai târziu, Moglan s-a așezat în fruntea țăranilor satului său la 1866, atunci când în țară au avut loc răscoale în urma abdicării forțate a lui Alexandru Ioan Cuza.

Cartea semnată de Liviu-Octavian Rogoz arată cum Costache Moglan, un băiețaș sărman, argat la vite, a devenit deputat în Divanul ad-hoc și „un simbol al județului Buzău, asemănător lui Ioan Roată din Vrancea”.

A doua parte a evenimentului va fi dedicată Ioanei Cîmpeanu, o tânără speranță în peisajul literar buzoian. Elevă a Şcolii Gimnaziale „George E. Palade” din Buzău, tânăra scriitoare, despre care celebrul Pavel Coruț a spus „Ioana este autoarea tresăririi mele din starea psihică negativă”, se află deja la al doilea roman. Ioana Câmpeanu va fi prezentată de scriitorul Titi Damian, cel care a lecturat în premieră cel mai recent roman scris de tânăra buzoiancă.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare