Încep sancțiunile. Ce măsuri iau autoritățile după incendiile violente de vegetație uscată și pădure

Încep sancțiunile. Ce măsuri iau autoritățile după incendiile violente de vegetație uscată și pădure

Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a sesizat in datele de 30 si 31.03.2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cu privire la cele doua incendii declanșate luni, 21.03.2022, pe raza comunei Berca, Scorțoasa și Cernătesti si sâmbătă, 26.03.2022 pe raza comunei Breaza și Pietroasele, solicitând identificarea și tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ardere a vegetației din ariile protejate și de pe terenuri supuse refacerii ecologice.

Comisarii de mediu au fost sesizați de către ISU Buzău, referitor la incendiile declanșate pe raza UAT-urilor mentionate mai sus. Astfel, după propriile verificări efectuate în teren, cât și din procesele verbale transmise de către ISU, comisarii au constatat că suprafața afectată pe raza UAT Berca este de cca. 680 ha vegetație uscată, lăstăriș si mărăciniș, din care aproximativ 30 ha fac parte din Situ Natura 2000 ROSCII 0272, Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari și Pâclele Mici.

În urma incendiului declanșat în data de 26.03.2022 pe raza comunelor Breaza și Pietroasele, județul Buzău, a fost afectată prin ardere o suprafață de cca. 200 ha vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, pe raza UAT Breaza, litieră și coronament pădure de pin pe o suprafața de cca. 50 ha, proprietate Ocol Silvic Buzău și ANIF Buzău, pădure de foioase și pin în suprafața de 6 ha și 100 ha vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe raza UAT Pietroasele, suprafețe care fac parțial parte din arie naturala protejata, din Situ Natura 2000 ROSCII 0057 Dealul Istrița, fiind astfel afectat habitatul natural al unui număr de patru specii de insecte și mamifere protejate.

Cele două sesizări penale, au fost formulate în baza art. 98, alin (1), lit a) și art. 99, alin (2) din OUG 195/2005 privind protecția mediului. Totodata, pe UAT Comuna Scorțoasa, a mai fost aplicată o sancțiune contravențională, amendă în valoare de 50.000 lei, cu privire la încălcarea obligațiilor de mediu prevăzute în art. 68, lit l) din OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Pe raza UAT Comuna Berca a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei, societatea ce deține teren afectat de incendiu, pe care este amplasată conducta de transport gaze, pentru încălcarea prevederilor art. 69, alin (1), lit l) din OUG 195/2005 , cu privire la obligațiile pe care le au vis-a-vis de legislația de mediu în vigoare.

Pe raza UAT Cernătești au fost aplicate două sancțiuni, la două persoane fizice, deținători de terenuri afectate de incendii, în valoare totală de 12.000 lei. Toate persoanele fizice sau persoanele juridice au fost sancționate în calitate de proprietari/detinători ai terenurilor afectate de incendii și nu au luat măsuri în vederea deteriorării calității mediului, mai mult, nu au sesizat autoritățile pentru protecția mediului despre accidente sau activități care afectează ecosistemele forestiere sau alte asemenea ecosisteme terestre.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare