Seniorii noștri au nevoie de noi. Iar noi suntem datori să le asigurăm tot sprijinul pentru a le diminua gradul de dependență și a le oferi de condiții decente de îngrijire de lungă durată. Bătrânețea nu trebuie să fie o povară! Trebuie să prevenim orice situații critice și trebuie să acordăm prioritate în comunitate tuturor vârstnicilor noștri, a declarat senatoarea PSD de Buzău, Liliana Sbîrnea, care a anunțat o modificare importantă a Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.
Astfel, de acum, se asigură un mecanism sustenabil de finanțare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice dedicat și serviciilor publice de îngrijire la domiciliu și centrele de zi de asistență și recuperare.
Mai precis, dacă până în prezent beneficiau de susținere financiară de la bugetul de stat doar căminele publice pentru persoane vârstnice, de acum, serviciile publice de îngrijire la domiciliu și centrele de zi de asistență și recuperare vor beneficia de susținere financiară de la bugetul de stat pentru finanțarea cheltuielilor curente de funcționare, în valoare de minimum 10% din suma minimă necesară cheltuielilor anuale pentru furnizarea serviciilor sociale.
De asemenea, se mai prevede ca alocaţia bugetară în cazul unui beneficiar, stabilită în planul de servicii sociale, să se transfere furnizorului de servicii sociale cu care beneficiarul sau reprezentantul său legal încheie un contract de servicii sociale, după principiul „resursa financiară urmează beneficiarul”.
Tot cu această ocazie, s-au adus clarificări și în ceea ce privește angajarea personalului de îngrijire în cadrul serviciului de asistență comunitară al serviciul public de asistență socială, cu timp parțial de lucru sau cu normă întreagă.
În plus, îngrijitorii informali, adică membrii de familie, prieteni, vecini sau o altă persoană necalificată care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii persoanei vârstnice, pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea din bugetul local a unei indemnizații echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Pentru acordarea acestei indemnizații se asigură de la bugetul de stat cel puțin 10%.
Breaking News
Se modifică programul de transport public pe traseul 7 începând cu data de 30 septembrie 2024
octombrie 10, 2024
Comportament de milițian. Tânăr pensionar din poliția buzoiană, acum fotbalist, a băgat în spital un arbitru de 19 ani
septembrie 22, 2024
Next
Prev