Minciună. Cărțile oferite de Primărie elevilor, NU sunt gratuite. Cât plătesc școlile pentru fiecare pachet?

Minciună. Cărțile oferite de Primărie elevilor, NU sunt gratuite. Cât plătesc școlile pentru fiecare pachet?

În luna mai a acestui an, autoritățile locale anunțau demararea unui proiect pentru a-i încuraja pe copii și adolescenți să citească. Proiectul se numește ,,Buzăul citește” și tot timpul s-a susținut că pachetele de cărți oferite elevilor sunt gratuite. Nimic mai fals! Potrivit unor informații puse la dispoziție de cititorii expresulbuzoian.ro, aceste pachete de cărți sunt plătite de fiecare școală în parte.

Pentru o imagine completă a situației vă punem la dispoziție o parte din comunicatul publicat pe site-ul oficial al Primăriei, în data de 19.05.2021:

Prin proiectul ,,Buzăul citește”, Primăria Municipiului Buzău își propune să aducă lectura mai aproape de elevi, prin cărți dăruite, prin activități care încurajează cititul și prin evenimente educaționale deosebite susținute de artiști îndrăgiți și de profesioniști în domeniul educației.

Derulat pe parcursul acestui an, proiectul constă în patru etape:
Prima etapă se va desfășura în perioada 27-28 mai, când vor avea loc conferințele online “Metode moderne pentru stimularea lecturii în rândul elevilor”, dedicate profesorilor de școală primară și gimnaziu. Conferințele sunt susținute de profesioniști în domeniul educational – profesori metodiști, psihologi școlari, formatori pentru formarea continuă a cadrelor didactice, inspectori școlari.

În etapa a doua a proiectului, desfășurată în luna iunie, elevii din învățământul preuniversitar din Municipiul Buzău vor primi cărți cadou pentru lecturile de vară și, de asemenea, se vor putea bucura de ,,Magia cartilor”, un eveniment artistic deosebit, cu actrița Monica Davidescu și îndrăgitul magician Robert Tudor. Evenimentul va avea loc în data de 22 iunie, la Amfiteatrul Parcului Tineretului din Buzău.”, se arată în comunicat.

Comunicatul integral îl găsiți aici: https://primariabuzau.ro/primaria-municipiului-buzau-si-consiliul-local-al-municipiului-buzau-anunta-lansarea-proiectului-buzaul-citeste-un-program-de-educatie-prin-lectura-dedicat-tuturor-elevilor-din-invatamantu/

În toate comunicările făcute despre acest proiect s-a spus este gratuit și este susținut de Primărie. Tocmai de aceea, și directorii de școli au fost surprinși să afle că vor trebui să plătească puțin peste 40 de lei pentru fiecare pachet de cărți primit.

Iată ce declara primarul Constantin Toma pe 3 iunie 2021, când primii elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu primeau primele pachete de cărți:

Programul a debutat chiar aici la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Este un proiect extraodinar. Fiecare elev, fiecare copil între clasele a III-a şi a XII-a va primi câte 4 cărţi pentru că lectura, cititul, este cea mai bună investiţie într-un copil pentru a gândi altfel şi pentru a se forma. Bineînţeles că nu va fi doar această donaţie de cărţi care, de altfel, va fi permanentă de acum, ci mult mai mult. Va fi un jurnal de lecturi, va fi o competiţie între elevi, clase şi între profesori. De anul viitor vom avea şi o Gală a Educaţiei Buzoiene în care vom încerca să stimulăm nu doar cititul, ci şi învăţatul în general”,a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma, pentru sansanews.ro.

Astfel, un calcul simplu arată că o școală cu 500 de elevi trebuie să plătească peste 20 de mii de lei pentru aceste cărți.

Cititorii care ne-au sesizat au avansat și următoarea întrebare: Știm că școlile sunt finanțate de Primărie. În acest caz, de ce școlile trebuie să plătească tocmai finanțatorului aceste cărți? Așteptăm cu interes și un răspuns.

Despre calitatea cărților și interesul pe care îl stârnesc ele copiilor și adolescenților, într-un articol viitor.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare