Scoala Gimnaziala Cernatesti beneficiaza in perioada 20 februarie 2022 – 20 februarie 2023 de un grant pentru proiectul Strong Schools with 21st Century Skills for Sustainable Education in Europe cu numarul de referinta 2021-1-IT02-KA210-SCH-000031431, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, actiunea cheie KA2/ parteneriate la scara mica intre organizatii scolare.
Proiectul se deruleaza pe perioada unui an, avand implicate cinci scoli:
COORDONATOR: Italia, Instituto Compresivo „Manzoni-Radice”, Lucera-Foggia
PARTENERI: Franta, College „Antoine Delafont”, Montmoreau-Charente
Turcia, Kizilisali Ilkokulu, Silifke-Mersin
Romania, Scoala Gimnaziala Cernatesti, Buzau
Polonia, Szkola Podstawowa nr 4 im. Juliana Tuwima, Sosnowiec-Silezia
Acest proiect s-a nascut din nevoia de a pregati profesorii sa implementeze competentele-cheie ale secolului 21 si are urmatoarele obiective: dezvoltarea competentelor transversale ale elevilor, imbunatatirea utilizarii instrumentelor digitale de predare, facilitarea invatarii pe tot parcursul vietii, promovarea echitatii, coeziunii sociale si cetateniei active, incurajarea creativitatii si inovarii, a spiritului antreprenorial.
In cadrul celor trei mobilitati si doua webinarii au avut loc schimburi de bune practici in ceea ce priveste dezvoltarea competentelor-cheie la elevi, in vederea integrarii cu usurinta pe piata muncii. Intr-o lume in continua schimbare invatarea pe tot parcursul vietii devine un deziderat indispensabil.
FRANTA, mobilitate 2-6 octombrie 2022: Utilizarea constienta a tehnologiei pentru viitor, siguranta pe internet, alfabetizare media si alfabetizare digitala.
ITALIA, mobilitate 14-18 noiembrie 2022: Educatie tehnologica in secolul 21, bune practici in codare si robotica.
TURCIA, webinar, 15-16 decembrie 2022: Abilitati creative de rezolvarea a problemelor, de gandire proiectiva si aplicatii STEM verzi.
ROMANIA, webinar, 12-13 ianuarie 2023: Abilitati care vor facilita adaptarea elevilor la sectorul serviciilor in invatarea pe tot parcursul vietii.
POLONIA, mobilitate, 30 ian-3 feb 2023: Bune practici pentru a invata sa acceseze si sa-si insuseasca informatii in era informatiei.
Limba de comunicare pe parcursul proiectului a fost limba engleza ceea ce a condus la imbunatatirea competentelor de comunicare intr-o limba de circulatie internationala, iar materialele elaborate pentru reuniunile si diseminarile activitatilor din proiect au contribuit la dezvoltarea si exersarea competentelor TIC (digitale). Asfel, s-au desfasurat activitati care au implicat atat profesorii, cat si elevii, constituindu-se intr-un frumos schimb de experientă.
Proiectul se va finaliza cu crearea unei carti electronice ce va cuprinde exemple de bune practici.