Un copil de 12 ani, din Buzău, a pus pe jar poliția din întreaga lume. Mobilizare fără precedent a oamenilor legii

Un copil de 12 ani, din Buzău, a pus pe jar poliția din întreaga lume. Mobilizare fără precedent a oamenilor legii

Un minor buzoian, utilizator al unei platforme de jocuri online, a alertat autorităţile la nivel mondial prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid.

În dimineaţa de 17 octombrie a.c., în jurul orei 07.00, dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău a fost sesizat de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol cu privire la un caz de ameninţare cu sinuciderea utilizatorului unei platforme de jocuri online.
În temeiul sesizării, s-a constituit de îndată o echipă operativă la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale în vederea identificării cu operativitate a utilizatorului contului şi înlăturării stării de pericol.
În urma cooperării rapide între autorităţile poliţieneşti, parchet şi furnizorii de reţele publice, poliţiştii buzoieni au stabilit că utilizatorul contului şi transmiţătorul mesajului este un minor de 12 ani, din municipiul Buzău. Minorul a fost depistat, încredinţat în siguranţă tatălui şi audiat în prezenţa acestuia.
Din cercetări a reieşit că, în data de 15 octombrie a.c., în urma unor discuţii contradictorii cu un alt jucător online, administratorul platformei i-ar fi restricţionat acestuia accesul la cont.
Ulterior, în cadrul discuţiilor pe platforma on-line, minorul ar fi transmis un mesaj prin care a ameninţat că se va sinucide dacă nu îşi recuperează contul de joc, în încercarea de a determina administratorul să îi reactiveze contul. Reprezentanţii site-ului au sesizat imediat Interpol Washington.
Poliţiştii au adus la cunoştinţă tatălui prevederile Legii nr. 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, precizându-i necesitatea supravegherii minorului, inclusiv în mediul cibernetic.
De asemenea, minorul a fost consiliat cu privire la riscurile utilizării tehnologiei, dar şi responsabilitatea ce-i revine cu privire la comportamentul adoptat în mediul online, la riscul victimizării asociat acestui mediu, dar şi cu privire la formele răspunderii penale conexe navigării pe internet.

Totodată, poliţiştii au informat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în vederea evaluării de specialitate a cazului prezentat şi luării măsurilor legale ce se impun.
În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii sub forma tentativei, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.
Dosarul penal urmează a fi înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, cu propunerea soluţiei legale.
Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare