Galerie foto Experții UNESCO și-au încheiat vizita la Buzău. Unde au făcut ultimul popas

Galerie foto Experții UNESCO și-au încheiat vizita la Buzău. Unde au făcut ultimul popas

Cei doi experți UNESCO, olandeza Margaretha Roelfs și grecul Ilias Valiakos, veniți pentru evaluarea finală a proiectului „Geoparcul Ținutul Buzăului”, și-au încheiat vizita la Buzău.

Ultimul popas l-au făcut chiar acolo, de unde, în urmă cu 14 ani a plecat ideea „Geoparcului Ținutul Buzăului”, la Pensiunea Casa cu Tei din Sărata Monteoru.

Oaspeții au fost primiți cu produse tradiționale, iar gazda Cristina Partal i-a invitat să guste din preparatele făcute chiar în bucătăria pensiunii.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a fost prezent la întâlnire și a ascultat cu interes atât recomandările făcute de experții UNESCO, cât și felicitările pentru lucrurile frumoase descoperite în teren.

„Vizita evaluatorilor UNESCO pe teren s-a încheiat. Vreau să mulțumesc în numele locuitorilor din geoparc Asociației Ținutul Buzăului, domnului profesor Alexandru Adrășanu și doamnei Cristina Partal pentru că fără idea lor din urmă cu 14 ani nu am fi putut fi astăzi aici.
Mulțumesc, de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile și sper să fi realizat că oamenii din Ținutul Buzăului sunt oameni cu suflet care iubesc locurile natale și care doresc să renască această zonă și își doresc, cel puțin la fel ca și mine, ca Ținutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO pentru că din momentul acela va începe adevărata renaștere.
Cred că am înțeles cu totii că responsabilitatea acum nu este decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul ca să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi președinte al CJ, ca peste 4 ani să primim o vizită de la UNESCO pentru revalidarea și reacreditare. Pentru a face asta însă trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi.”, este mesajul transmis de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Experții internaționali analizează impactul proiectului “Buzău Land” asupra comunității. În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict.

După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiștii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franța. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO și de o comisie a Uniunii Internaționale a Științelor Geologice (IUGS) – pe baza dosarului transmis de Asociația Ținutul Buzăului, în 2020. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întrunește în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obținute, se va comunica decizia finală.


Pentru a obține statutul de Geoparc Global, “Ținutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialiști. Vizita experților reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amânare a titlului (va primi instrucțiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de 1-2 ani să le implementeze și să le trimită spre analiză către UNESCO) sau respingerea definitivă a acestuia.

URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK

Promo

Citeste si articolele urmatoare

Citeste si articolele urmatoare